Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Ict / Ict Menu
De Tevreden Computergebruiker

Dit hoofdstuk gaat over Software

Software kan globaal in twee groepen verdeeld worden.

Er is software als product. Deze is niet alleen ontwikkeld om een gat in de behoefte naar software te vullen, maar in de eerste plaats om geld te verdienen. Voor deze software moet je betalen. Om te voorkomen dat mensen de software onbetaald gaan gebruiken -wij Nederlanders zijn daar veel mee bezig- wordt deze software zoveel mogelijk gesloten, ondoorzichtig gemaakt. Je weet dus niet wat het precies doet. Geeft het de goede output, dan zijn de meeste gebruikers tevreden. Maar je weet nooit wat deze software nog meer doet. Zit er een spion in? Stuurt het je reclame? Virus of Trojaans paard? Met gesloten software weet je nooit wat het nog meer doet of kan doen. En wat doe je als dat dure programma opeens een fout blijkt te bevatten?


Er is ook software als service. Deze software wordt ontwikkeld als intellectuele uitdaging. De bedoeling van de ontwikkelaar is een zo goed mogelijk softwareproduct te schrijven. Software die werkt met standaarden. Die zo goed mogelijk werkt met en aansluit aan andere software. Software waarbij iedereen mag weten hoe het precies werkt. Waarbij de ontwikkelaar bereikbaar is -persoonlijk of via een forum- waarbij het functioneren van de software uitgebreid besproken kan worden, en nieuwe ontwikkelingen voorgesteld kunnen worden.

Deze software wordt ook Open Source of in het Nederlands Vrije Software genoemd. Vrij omdat je er niet voor hoeft te betalen, en vrij omdat je er zelf mee mag doen wat je wilt; bijvoorbeeld de code aanpassen.

Waarom is Gesloten Software nog steeds zoveel populairder dan Open Software?

Dat komt omdat Gesloten Software geassocieerd wordt met de grote merken. Zoals Microsoft en Apple. Dit zijn merken die een groot budget hebben om veel te adverteren en te investeren in PR. Kijk maar bijvoorbeeld eens in de MediaMarkt. Je ziet daar een hele chique ruimte vol met Apple computers. Verder zie je overal reclame voor Microsoft hangen. Iedere computer heeft een stickertje dat bewijst dat het de laatste versie van Windows erop draait. Maar waar zie je de Linux reclames?

Open Software is in Nederland nagenoeg onbekend. En dan maakt onbemind. Daar komt nog bij dat de auteurs van Vrije Software weinig investeren in gebruikersvriendelijkheid. Maar ook al heeft deze software niet de blingbling van de gesloten tegenhanger, als je daar doorheen prikt blijkt dat je heel goed kunt leven met Vrije Software.

Hier gaat het uitsluitend over Vrije Software, draaiend op een Vrij Operating System: Linux.

Deze website draait op, en is uitsluitend ontwikkeld met Vrije Software.

Artikelen

Nu nog niet veel artikelen, maar dat gaat veranderen. Het meest zal in het Engels geschreven zijn.

  • In het artikel geschiedenis van documentverwerking constateer ik dat hoewel je de modernste laptop hebt met de beste software, je nog steeds werkt zoals met een typemachine van 100 jaar geleden
  • Hoe logisch het ook lijkt, op een computer werken met documenten, bestanden en mappen brengt problemen met zich mee die eigenlijk niet meer van deze tijd zijn
  • Een oplossing is het gebruik van een vrij formaat database voor informatie. In introductie van de Wiki ga ik daar op in. (Artikel nog in ontwikkeling)
  • Hier een simpel recept over het opzetten van een Wiki.
  • Vanaf april 2014 wordt Windows-XP niet meer ondersteund. Een goed moment om over te gaan op Linux
  • Ik gaf laatst een workshop met titel Introductie Tot GnuPG over het versleutelen van mail. Hier zijn de slides

Nog meer artikelen

Externe artikelen

Externe activiteiten

De auteur is in Amsterdam ook actief bij

  • De Linux inloop, https://www.linux020.nl , georganiseerd door het collectief Linux020. Dit is een maandelijkse helpdesk die mensen helpt met het installeren van en het leren werken met Linux
  • Het Privacy CafĂ©, georganiseerd door Bits of Freedom, dit is een onregelmatige workshop waar mensen hun computer beter kunnen beveiligen

Departementen