Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Ict / Opzetten Van Een Wiki Menu

Hoe zet je een wiki op?

Een eigen informatie database


In het artikel over de introductie van de Wiki zagen we hoe een Wiki wordt gebruikt als informatiesysteem.

In dit deel gaan we in hoe een Wiki-systeem wordt gebouwd.

In de eerste plaats moet een server worden opgezet. De meeste Wiki's functioneren het best op een Linux-server. Iedere Linux-distrubutie voldoet wel. Neem een midden-klasse PC en installeer een Lamp-server. Ubuntu kan direct een lamp-server installeren en heeft zelfs de mediawiki in zijn repository staan.

Er is een keus uit duizenden Wiki's, in iedere taal en voor elke toepassing is er wel een wiki. Verreweg alle wiki's zijn Open Source, en gratis en vrij te gebruiken. De meest populaire wiki is wel de mediawiki, een wiki die speciaal is ontworpen om 's werelds grootste encyclopedie te herbergen. De code is uiterst robuust, maar de wiki is slecht configureerbaar, en ook de zoekfunctie heeft enkele beperkingen. Mijn persoonlijk informatiesysteem is gebouwd met de mediawiki, en voldoet uitstekend.

De eerste keus van de auteur is pmWiki. Installatie is eenvoudig en is makkelijk te configureren. Er is een krachtige interne scripting taal. Met wachtwoorden kunnen gedeeltes afgeschermd worden. Ook is er een groot aantal plugins beschikbaar die de functionaliteit uitbreiden. Deze wiki is goed te herconfigureren in een website. Niet toevallig is deze website ook gebouwd met pmWiki.

Verreweg de meeste wikis zijn open source.

Klik op dit plaatje voor een vergroting

Bij de Eindgebruiker

Degenen die informatie willen halen uit de wiki hoeven slechts toegang te hebben tot het internet en beschikking hebben tot een webbrowser.

Informatie kan worden gevonden door de hyperlinks te volgen, of de zoekfunctie te gebruiken.

De meeste wiki's kunnen inhoud categoriseren, of tags hangen aan pagina's.


Klik op dit plaatje voor een vergroting

Bij de Editor

Een webbrowser is ook voldoende om de inhoud te kunnen bewerken. Je komt dan in een editing-omgeving zoals je die ook hebt als je bijvoorbeeld webmail gebruikt.

Bij iedere bewerking van een wiki-pagina wordt intern een log bijgehouden. Dan valt snel na te gaan wie wanneer wat heet veranderd. Bij vergissingen of vandalisme kunnen wijzigingen teruggedraaid worden.

De vormgeving van de tekst wordt bereikt met een speciale wiki-syntax die met een eenvoudige instructie bij te brengen is, en ook voor gebruikers met weinig computer-ervaring snel te begrijpen is.

Vrijwel alle wiki's kennen een wachtwoordsysteem voor en bewerken en soms ook voor het bekijken van bepaalde pagina's. In principe zijn alle wiki's geheel open, zodat iedereen inhoud aan de wiki kan toevoegen en bijwerken.

Wiki's beschikken in het algemeen over een uitgebreide tool-set, die het bijhouden van de inhoud vergemakkelijkt. Kijk op de figuur hiernaast voor een overzicht van de meest gebruikte tools in wiki's.


Klik op dit plaatje voor een vergroting

Bij de Webmaster

Voor de beheerder is er de keus uit een groot aantal wiki's (zie link onderaan). Installatie van een Lamp-server met een wiki is relatief eenvoudig.

Voor de vormgeving zijn er bij de meeste wiki's een grote keus uit layout-templates, en de functionaliteit is meestal uit te breiden met plug-ins.

Wie er wel of niet mag doen of bekijken met de wiki is vaak goed in te stellen met hulp van een uitgebreid wachtwoordensysteem.

Wiki's zijn ook in staat zich met elkaar te laten koppelen, zodat meerdere wiki's voor de eindgebruiker eruitzien als een grote wiki. Op kleinere schaal kan met externe hyperlinks gekoppeld worden aan andere wiki's of websites, zoals in dit voorbeeld.


T-Ford naar Batman!

Onze conclusie is dat een wiki bij ons uitstekend voldoet als een bruikbaar Informatiesysteem.

Maak dus de stap van T-Ford naar Batmobiel, en richt een wiki in!


Pas op met wat je doet!

Nu je dit alles gelezen hebt wil je natuurlijk meteen aan de slag.

Houd wel de stelling van de tweede dia in je achterhoofd: Het moet wel beter, maar het mag niet anders.

Het zou best kunnen dat ik de beginfase er wat onbegrip zou kunnen zijn...


Referenties

  • Wikipedia is een toepassing van een wiki als encyclopedie
  • Mediawiki is de software achter de wikipedia
  • Pmwiki is een wiki die ook heel goed te gebruiken is als website
  • Met hulp van de Wiki Comparison Guide kun je zelf een keuze maken welke wiki voor jou het best geschikt is
  • Bekijk de Broncode van deze pagina om een indruk te krijgen van de syntax van de wiki-taal
  • Ubuntu is een linux-distributie met een server-editie die uitstekend geschikt is voor een intranet server

Reacties worden op prijs gesteld

De hier gebruikte foto's komen uit verschillende bronnen, en dienen alleen educatieve doeleinden.

Departementen