![]() |
||
Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers |
||
Ict / Drives En Mounten | Menu | |
Over Linux Drives en met Mounten ervanVoor beginnersLinux bestaat uit een groot aantal varianten, en ook hardware verschilt onderling veel. Dit artikel gaat uit van Ubuntu en een moderne Desktop Computer. Over schijvenHet Engelse woord voor schijf is drive. En dat is zo'n ding waar je gegevens uit schrijft en leest. Harde schijven zijn ingebouwd in de computer zelf, en daar zie je niets van. Hooguit zie je een lichtje knipperen als er activiteit op de schijf is. Dan zijn er nog externe schijven, zoals usb-drives. Die worden aan de computer aangesloten via een USB-plug. Ook usb-memorysticks worden door jouw computer gezien als schijven. (Met het verschil dat er niets schijfvormigs in zit, en dat er niets in is dat beweegt). Een computer met slechts een harde schijf heeft een drive met naam Om data op een schijf te kunnen schrijven moet deze gepartitioneerd zijn.
Er moet minstens een partitie op een schijf zijn, die bij voorkeur net zo groot is als de schijf zelf.
De naam van deze partitie is bijvoorbeeld Als je een schijf met meerdere partities hebt, heten deze Meerdere schijvenIs er een tweede schijf in de computer, dan heet deze De derde heet Dus als je ziet Waarom partitiesLinux is een zeer stabiel systeem. Een zwakte is een systeemschijf die 100% vol is. Dan wordt het systeem uiterst onstabiel en kan zelfs crashen. Wat je dus gaat doen is ervoor te zorgen dat als je bijvoorbeeld een nachtje lang gaat downloaden, en het loopt uit de hand, de systeemschijf niet 100% vol kan lopen. Daartoe breng je partities aan. Heb je bijvoorbeeld een enkele schijf PraktijkTot zover de theorie. Met de tool Een uitgebreid overzicht van alle schijven en partities krijg je met het commando: sudo fdisk -l Na het geven van dit commando moet je je eigen wachtwoord ingeven. Het ingeven van het wachtwoord moet je opvatten dat Linux je waarschuwt dat je een gevaarlijk commando uitvoert. Je ziet dan alle schijven, en de grootte ervan (de vermelding van aantal koppen, sectoren en cilinders is fysiek niet correct). Ook zie je een overzicht van alle partities op iedere schijf. De grootte is is aangegeven in aantal blokken. Een blok is in het algemeen 512 bytes groot. Simpeler is het volgende commando uit te voeren: more /proc/partitions (let op: geen Dit geeft een zeer simpel overzicht, maar vaak genoeg om te zien welke schijfnaam een pas ingestoken usb-disk gekregen heeft. Geef dit commando vlak voor, en na het insteken om te zien wat erbij gekomen is. Mounten van schijvenAlle schijven moeten gemount worden, anders kan er niet op geschreven of gelezen worden door Linux. Mounten tijdens het opstartenDe systeemschijven worden tijdens het opstarten van de desktop door Linux automatisch gemount.
Wat en hoe er gemount moet worden staat beschreven in het bestand more /etc/fstab Iedere regel staat voor het mounten van een schijf. Dieper gaan we hier niet op in. Het Linux filesysteemVoordat je zelf een schijf kunt mounten moet je begrijpen hoe het Linux filesysteem werkt. Het Linux filesysteem is onafhankelijk van de schijven die je hebt.
Je kunt aan het filesysteem niet zien hoeveel schijven er zijn, en ook niet waar ze zijn.
Dat is anders dan bij MS-Windows, waar je Ieder Linux systeem heeft een hiërarchische opbouw van directories.
Het begint bij root,
Met het commando ls /etc Zelf een usb-schijf mountenWe hebben gezien dat als je een stick of een externe usb-schijf aansluit, deze een naam krijgt.
We nemen hier als voorbeeld dat het Op Bij Ubuntu is het aanbevolen de stick te mounten aan een directory onder We moeten eerst kijken of deze directory al bestaat. Geef daarom het commando ls /media Als sudo mkdir /media/stick (geef daarna je eigen wachtwoord). Voor stick mag je ook een andere naam nemen. De standaard tool onder Linux om te gebruiken is mount, maar die is ingewikkeld om te gebruiken. Wij gebruiken hier de tool pmount. Om de stick te mounten geef je het commando pmount /dev/sdc1 /media/stick Als er geen foutmelding volgt, is de operatie goed gegaan. Controleer het met het commando mount Dan moet op de laatste regel van de output een referentie staan naar de stick.
Je kunt dan lezen en schrijven naar deze stick in het pad ls /media/stick Een usb-schijf unmountenJe kunt een gemounte schijf niet zomaar verwijderen. Dat heeft te maken met de buffers die Linux aanlegt tijdens het mounten. Een lees- of schrijfopdracht gaat via die buffers. Als je de schijf verwijdert als de buffers nog niet leeg zijn, kan de inhoud van de usb-schijf onleesbaar worden. Maak de buffers leeg met het commando: pumount /media/stick Meer mogelijkhedenHet commando man pmount Je zult zien dat er een oplossing bestaat die beter bij jouw situatie past. Overzicht alle schijvenJe kunt erg veel schijven op een Linux systeem aansluiten en het toch overzichtelijk houden. De commando's Met het commando df -h De Linux DesktopBovenstaande procedure geldt alleen als je een Linux systeem hebt zonder een grafische omgeving.
Onder de grafische omgeving (bijvoorbeeld Gnome of KDE), is het makkelijker.
Daar is een daemon-programmaatje bezig iedere seconde te testen of er een nieuwe schijf is aangesloten.
Ziet hij een nieuwe schijf, dan komt er een pop-up waar je een instructie op kunt aanklikken.
De schijf wordt dan gemount, meestal ook onder Het commando pmount doet nietsDan moet het nog geïnstalleerd worden. Geef het commando: sudo apt-get install pmount Lees verder
|
Departementen |
|
Top | Bekijk | Afdrukken | Zoek Pagina gewijzigd op 29 mei 2011 om 09:31 |