Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Ict / Geschiedenis Van Documentverwerking Menu

De Geschiedenis van Documentverwerking

Waarom werken we net zoals een eeuw geleden?


Paard en koets rond 1900

Dit verhaal begint rond 1900 toen het vervoer van personen nog op een moeizame manier plaatsvond met paard en koets.

Een later beroemd geworden uitvinder, Henri Ford, kwam op het idee om het paard te vervangen met een benzinemotor.


De T-Ford

Het eigenaardige van deze Automobiel was dat het -behalve het kastje vooraan waarin de motor zat en een stuurwiel, eigenlijk nog helemaal een koetsje was. Hetzelfde opvouwbare dak, en zelfs de koetslantaarns kun je nog zien op deze T-Ford. Er gaat zelfs een gerucht dat bij de eerste T-Fords de klanten een touwtje eisten waarmee ze het konden vastbinden, zoals ze met koetsen gewend waren.

Henry Ford had maar al te goed begrepen hoe zijn klanten dachten over innovatie: Het moet wel beter, maar het mag niet anders!

Helaas is dit een gedachte die nog altijd heerst, en echte innovatie tegenhoudt.


Een moderne auto

Pas tientallen jaren later kwamen de ontwerpers op het idee om het concept: Hoe maken we een koets die geen gras nodig heeft te veranderen in Hoe maken we met een motor en vier wielen een apparaat dat ons zo goed mogelijk vervoert.

En met die vrije gedachte was men in staat een ontwerp te maken zoals onze moderne auto er nu uitziet!


Een typekamer

Omstreeks dezelfde tijd waren de typekamers in gebruik. De typistes kregen het manuscript van een klerk, en tikten deze dan uit. Het document werd dan in een vloeiboek gestopt, en deze ging met de bode terug naar de klerk.

Deze zette er dan een handtekening onder, stopte het in een envelop, en liet het door de bode naar de postkamer brengen.

Maar als er een tikfout in het document zat, ging het terug naar de typekamer, en moest het geheel weer overgetikt worden.


Een carbon disk

Ook in dit gebied bleef innovatie niet uit. Hier zie je constructie waarmee je met een schijfje snel kopie├źn kunt maken van je document!


High-tech aan de schrijfmachine

En al snel verschenen diverse constructies aan de schrijfmachine die documentverwerking beter zou moeten maken.


Elektronische documentverwerking

Deze uitvinder (compleet met vlinderdas) is de eerste die probeert een document op een elektronische manier te verwerken.


De eerste tekstverwerkende computer

Dit is de PDP-1. Hier zie je de secretaresse bezig met de computerverwerking van een document. Op deze computer draait een eerste versie van Word Perfect. Er zijn drie man personeel nodig om de computer zonder storingen draaiende te houden.


Blij met Microsoft Word

Hier zie je mijn secretaresse. Zij heeft op haar tafel een computer die duizenden keren krachtiger is dan de computer op het vorige plaatje.

Ze kijkt zo blij omdat ik zojuist de laatste versie van Microsoft Office geïnstalleerd heb. Maar al die nieuwe versies is eigenlijk een illusie. Er zitten alleen nog maar meer mogelijkheden in die je nooit gebruikt. De enige wezenlijke verandering in office software in de laatste 20 jaar is waar je eerst shift-F7 drukte om een document te printen, je nu control-P moet toetsen!

En wat het programma nog steeds doet is het op een steeds perfecter manier de schrijfmachine nabootsen die in de typekamers van 100 jaar geleden stonden. Kijk maar op het scherm als je een document opent: je ziet de contouren van een A4-tje!


Schrijver op de bazar van Damascus

Ze werkt in weze niet anders dan deze schrijver in Damascus, die op dit ogenblik een recept van deze Pizza-bakker vastlegt


Beeldverwerking

"Ja maar we kunnen tegenwoordig plaatjes in documenten verwerken".
Mis, beeldbewerking werd al vanaf de begintijd ook op schrijfmachines gedaan!


Beeldverwerking

Wist je trouwens dat het nog veel erger is?

Toetsenborden zijn ontworpen om zo traag mogelijk te kunnen werken. Dat is gedaan om te voorkomen dat als je te snel tikt, de hamertjes van de schrijfmachine tegen elkaar komen of in elkaar blijven haken.


Conclusie: De afgelopen jaar is door mechanisering en automatisering op technisch gebied een enorme ontwikkeling geweest in het kantoor. Vreemd genoeg werkt men met document-verwerking net zo als dat 100 jaar geleden nog gebeurde.

Ga verder naar het gebruik van documenten, bestanden en mappen.

De hier gebruikte foto's komen uit verschillende bronnen, en dienen alleen educatieve doeleinden.

Departementen