Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Ict / Introductie Van De Wiki Menu

Introductie van de Wiki

Een Wiki als Documentatiesysteem


In het artikel over documenten, bestanden en mappen zagen we hoe een document in elkaar zit. We zagen ook hoe je een documentatiesysteem modulair opbouwt.

Het strand van Hawai

Een jaar of 20 geleden zat Ward Cunningham met dezelfde gedachtes. Hij bedacht op dit exotische Hawaiiaanse strand een stuk software waarmee hij teksten in deze hapklare brokken kon uitsplitsen en die modules met hulp van hyperlinks aan elkaar te koppelen.


De Wiki-wiki express

Het enige wat in zijn briljante denkwerk nog ontbrak was een titel voor deze software.

Maar zijn vakantie liep ten einde en snel nam hij dit busje terug naar Honolulu Airport. Het busje is populair bij de nerds, omdat de rit goedkoop is, het busje simpel, maar je toch erg snel naar het vliegveld brengt.

Deze (inmiddels opgeheven) dienst heette de Wiki wiki Shuttle, en zo kreeg Wards idee deze titel. Al gauw werd het afgekort naar Wiki.

De eerste wiki bestaat nog steeds.


Opbouw van een wiki

Het idee van dit op dit software-project is dat je je tekstuele informatie opsplitst in eenheden van informatie...


Logische verbindingen in een wiki

Waarna je de verbanden van deze elementen met behulp van hyperlinks aan elkaar koppelt!


Pagina's in de Pizza-wiki

Voorbeeld: Verdeel al je kennis over het maken van pizza's in elementaire eenheden van informatie. En maak een wiki-pagina voor ieder van deze elementen. De titel van de wiki pagina is hetzelfde als het onderwerp van de inhoud, je hoeft je verder geen zorgen te maken waar de wiki jouw informatie gaat opslaan. De pagina vul je dan met jouw informatie over dat onderwerp.

Als je dan helemaal klaar bent, heb je een aantal pagina's zoals hiernaast.


Verbind de informatie aan elkaar met hyperlinks

Dan wil je je lezer bijvoorbeeld laten zien hoe je een eenvoudige salami-pizza maakt. Dan maak je met hyperlinks dit pad aan.

Voor alle andere pizza-recepten maak je andere hyperlinks aan, aan de inhoud zelf hoef je niets meer te veranderen. Zo maak je snel een recept voor iemand die een pepperoni-pizza met gistdeeg wil maken, of een ansjovis-pizza in een hout-oven. Ga zo maar door...


Wiki pagina met naam Funghi

Een wiki is nooit af. Het is oneindig te wijzigen en uit te breiden, zonder dat je het overzicht hoeft te verliezen. Stel, je hebt opeens een nieuwe Pepperoni-vulling bedacht. Wijzig de pagina met titel 'Pepperoni', en meteen zijn al je pizza-recepten aangepast!

Of je bedenkt opeens een fantastische Funghi-vulling. Maak die pagina aan, tik je recept erin, creƫer je hyperlinks en hier heb je een geheel nieuw pizza-recept.

Binnen korte tijd kun je zo de grootste pizza-wiki bouwen door alleen maar modules aan te maken. Met de betreffende wiki hyperlinks, zodat jouw lezer op de juiste manier door deze informatie genavigeerd wordt.


Een wiki wordt typisch benaderd met een browser (Internet Explorer, Firefox, Chromium, Safari, etc). Het enige wat je moet doen om een wiki op te zetten is een web-server aanmaken, de wikisoftware daar neer te zetten, en je browser op te starten.

Je gebruikt je browser niet alleen om de wiki te lezen, je kunt je browser ook gebruiken om de wiki te bewerken. Hoe dat precies gaat lees je direct.

Als je nu overtuigd bent lees je verder over het opzetten van een Wiki.

De hier gebruikte foto's komen uit verschillende bronnen, en dienen alleen educatieve doeleinden.

Departementen