Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Ict / Toepassingen Met Own Cloud Menu

Toepassingen met ownCloud

Er zijn twee bijna gelijke programma's, ownCloud en nextCloud. NextCloud is een fork van ownCloud, omdat enkele ontwikkelaars van ownCloud het niet eens waren met het verdienmodel van het bedrijf dat de ontwikkeling financierde. Sindsdien zijn geen extra opties aan de verschillende programma's aangebracht, het is dus om het even welke je gebruikt. Ik gebruik ownCloud al heel lang, en zie vooralsnog niet het voordeel om over te schakelen. We zien wel welk programma het uiteindelijk overleeft, of welke zich beter gaat ontwikkelen.

Onderstaand wordt steeds ownCloud genoemd, maar hetzelfde geldt ook voor nextCloud.

Installatie

Beide programma's zijn open source, gratis te downloaden en vrij te gebruiken. Installeer het bij voorkeur op een Linux-server (LAMP). Ikzelf heb ownCloud draaien op een Banana Pi, dat is een Raspberry Pi achtig bordje met als extra een SATA aansluiting voor een SSD-schijf.

Installeer eerst een Web-server, en dan de Cloud-software. Vanwege de veiligheid van de verbinding is een SSL (https) verbinding noodzakelijk. Ik heb een gratis SSL-certificaat van Let's Encrypt.

De details van de installatie is overal op het web te vinden, dus niet hier nog eens.

Basis eisen bij het gebruik van een eigen Cloudserver

De server moet bereikbaar zijn vanuit het Internet
want je wilt al je bestanden op de server kunnen bereiken, waar je ook bent in de wereld.
Er moet een SSL (https) verbinding zijn
anders kan het transport van bestanden afgetapt worden, of wachtwoorden gelezen.
Iedere gebruiker heeft zijn eigen account met wachtwoord
ownCloud is goed in het sharen van bestanden (zie onder), dus gezamenlijke accounts zijn niet nodig.
Bestanden kunnen opgeslagen worden in een directory tree
of mappen. Dit geeft de mogelijkheid organisatie te brengen in je opslag.

Wat kan je doen met jouw Cloudserver?

Natuurlijk kan je er een bestand in opslaan, en het er ergens anders in de wereld het er weer van af halen. (Bestanden kunnen zijn bijvoorbeeld een Document, maar ook een Spreadsheet of een stuk software, kortom alles wat een filenaam heeft.)

Een klassiek voorbeeld is de gebruiker die een bestand vanuit huis oplaadt, en later op zijn werk het weer download op zijn computer daar.

Dat is hoe de meesten het gebruiken, maar er zijn ook tal van andere geweldige mogelijkheden.

Een bestand kan gedeeld worden met een andere gebruiker op dezelfde Cloudserver

Ga naar het overzicht van de bestanden en bij het bestand dat gedeeld moet worden klik op het netwerk-icoontje. Geef dan de naam in van de andere gebruiker. Zodra hij akkoord geeft verschijnt het bestands-icoon op zijn bestandsoverzicht.

Je kunt hem alleen-lezen rechten geven, het bestand wachtwoord-beveiligen, of een beperkte tijd voor delen instellen. Je kunt ook een hele directory (map) delen. Alle bestanden erin zijn dan gedeeld.

Een bestand kan gedeeld worden met een andere gebruiker op een andere Cloudserver

Dit heet federation. Ga naar het overzicht van de bestanden en bij het bestand dat gedeeld moet worden klik op het netwerk-icoontje. Geef de naam in van de andere gebruiker, in de vorm van gebruikersnaam@voorbeeld.org/owncloud. Zodra hij akkoord geeft verschijnt het bestands-icoon op zijn bestandsoverzicht.

Je kunt hem alleen-lezen rechten geven, het bestand wachtwoord-beveiligen, of een beperkte tijd voor delen instellen. Je kunt ook een hele directory delen. Alle bestanden erin zijn dan gedeeld.

Een bestand kan gedeeld worden met een andere gebruiker die geen ownCloud account heeft

Selecteer bij het betreffende bestand Deel Link. Er verschijnt dan in het vakje eronder een link in de vorm https://voorbeeld.org/owncloud/index.php/s/ABCDEFGHIJKLMNO en deze link kan je de ander sturen. Ieder met deze link kan het bestand oproepen in een browser, en het verschijnt dan in beeld.

Als je het URL geeft in de vorm https://voorbeeld.org/owncloud/index.php/s/ABCDEFGHIJKLMNO/download dat begint het downloaden van het bestand als je op de link klikt.

Je kunt ook op deze manier een hele directory delen. Let op dat iedereen die deze link in handen krijgt, dit bestand kan downloaden. Verstandig is dus een vervaldatum in te stellen of het bestand te voorzien met een van tevoren afgesproken wachtwoord.

Een ownCloud directory kan publiek gemaakt worden

Als je een directory deelt, kunnen mensen die over de link beschikken ook bestanden uploaden zonder een ownCloud account te moeten hebben. Let op dat iedereen met deze link dan ook bestanden kan verwijderen. De admin-user van ownCloud kan een maximum upload-grootte instellen.

Een toepassing is bijvoorbeeld jouw clubleden vragen op de link te klikken en daar hun foto's van de laatste clubactiviteit te uploaden.
Of iemand vraagt jou of hij een groot document mag opsturen. Stuur hem de link, en waarschuw hem niet iets als WeTransfer te gebruiken.

Multimedia

OwnCloud heeft een ingebouwde videospeler, audiostreamer en fotogalerij. Hiermee kan je bijvoorbeeld video's op de server meteen afspelen zonder het eerst te moeten downloaden. Gebruikers met een gedeelde link kunnen ook multimediabestanden afspelen vanaf de server.

Mail bijlagen

Er is een add-on voor Thunderbird die grote bijlagen automatisch upload naar jouw ownCloud server, en alleen de deel-link meestuurt. Dat bespaart problemen aan de andere kant met bandbreedte en overvolle mailboxen. De ontvanger moet dan wel op de link klikken om het bestand te kunnen downloaden. (De laatste versie van deze plug-in heb ik niet aan het werk gekregen, hopelijk wordt dit binnenkort hersteld)

WebDAVs

OwnCloud heeft ook WebDAVs toegang. Je kunt dan jouw Cloudserver benaderen in jouw file-browser, zodat het eruitziet alsof je met een externe schijf te maken hebt. De WebDAV link van jouw ownCloud bestanden kun je vinden onder het radertje linksonder het venster.

WebDAVs is de secure versie van het onveilige WebDAV protocol. WebDAV gebruik je alleen maar binnen jouw eigen intranet.

Synchronisatie

Je kunt een bepaalde directory, of zelfs al je persoonlijke bestanden synchroniseren met jouw Cloudserver. Je hebt daarmee een continue back-up van je bestanden, maar je kunt ook dezelfde directory synchroniseren met een andere computer. Bijvoorbeeld kan je instellen dat bestanden op jouw Desktop computer, jouw laptop, en de computer op jouw werk gesynchroniseerd worden. Ik heb mijn mobiel zo ingesteld, dat gemaakte foto's ook meteen automatisch naar mijn Cloudserver geüpload worden.

Daarvoor heb je een client nodig. Er zijn gratis clients voor Linux, Windows, Apple, Android en iPhone.

Synchronisatie van Firefox

De webbrowser Firefox biedt de mogelijkheid om persoonlijke instellingen, zoals bookmarks en wachtwoorden, op te slaan op een server van Firefox. Ook ownCloud biedt deze mogelijkheid. Installeer de plug-in mozilla_sync, en na een hoop ploeteren werkt het perfect. Je kunt het ook gebruiken om wachtwoorden en bookmarks op verschillende computers te synchroniseren.

Collaboratieve documenten

Door de Documents plugin op ownCloud te activeren kun je ook documenten gezamenlijk bewerken. Deel het document met de gebruikers die het mogen bijwerken, en dan kan men tegelijk aan het document werken.

Ook kan een compleet office pakket op die manier worden gebruikt. Dan moet eerst OnlyOffice worden geïnstalleerd op de server.

Kalender

De Kalender-plugin (Agenda) moet eerst geactiveerd worden, en dan heb je een goede kalender die het ics-protocol ondersteunt. Je kunt meerdere gescheiden kalenders aanmaken, bijvoorbeeld privé, zakelijk en een voor je vrije tijd activiteiten. Je kunt ieder van die kalenders delen, intern of extern. Ook ondersteunt het een free-busy notificatie, zodat anderen kunnen zien wanneer je tijd vrij hebt voor een afspraak.

Synchronisatie lukt op iedere ics-compatibele kalender-software, zoals Thunderbird met de Lightning plugin. Ook zijn er clients voor Android en iPhone. Een afspraak ingevoerd met Thunderbird op jouw laptop staat enkele ogenblikken later ook op jouw mobiel.

Met Thunderbird kun je ook een uitnodiging voor een afspraak sturen. Als de ontvanger deze accepteert, worden de afspraken automatisch in de kalender toegevoegd.

Contacten

De Contacten-plugin (adresboek) moet eerst geactiveerd worden, en dan heb je een goede contactbook die het vcf-protocol ondersteunt. Je kunt meerdere gescheiden contact-books aanmaken, bijvoorbeeld, persoonlijk, zakelijke contacten, en contacten van je club. Je kunt ieder van die adresboeken delen, intern of extern.

Synchronisatie met Thunderbird Contacts is mogelijk met de Lightning plugin en de extern te installeren SOGo connector. Ook voor Android en iPhone zijn er plugins. Adresboeken kunnen afzonderlijk gedeeld worden.

Elektronische visitekaartjes in de vorm van het vCard protocol, kunnen zonder meer in jouw adresboek geïmporteerd worden. Enkele ogenblikken later verschijnt dat adres op al je andere computers en mobiele telefoons.

Rapporten

OwnCloud kan ook regelmatig per mail rapporten opsturen met een opsomming van de activiteit op de server. Zo kan je controleren of het gedeelde bestand al is opgehaald.

...en nog veel meer

Met behulp van externe plugins kan nog veel meer functionaliteit aan ownCloud toegevoegd worden.

Zo is het mogelijk om de bestanden op de server te versleutelen. Dat is handig als jouw server gehost is, en de admins van dat bedrijf toegang hebben tot jouw bestanden.

Op deze website vind je een overzicht van alle extern ontwikkelde uitbreidingen voor ownCloud.

Waarom een eigen Cloudserver

...want ik heb Dropbox, Google Drive, Microsoft Azure, WeTransfer of Facebook, Instagram, ...

Al die bedrijven bieden hun service voor niets aan, maar verdienen toch schatten aan geld. Hoe doen ze dat? Dat komt omdat jij niet hun klant bent, maar hun product. Ze volgen jouw gedrag op het internet, maken daar een profiel van en verkopen die aan adverteerders. Ook al heb je niets te verbergen, wil je dan dat anderen geld verdienen door al jouw privégegevens te verkopen zonder dat je het weet? Stel je voor wat er kan gebeuren als deze gegevens in verkeerde handen vallen? Heb je trouwens ook de voorwaarden van deze gratis services gelezen?

Daarom bouw je jouw eigen Cloudserver, en houd je jouw privégegevens in eigen beheer!


Weet je een andere toepassing voor je Cloudserver?

Geef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha

Departementen