Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

DrDaan / Stereo Menu

Stereo Foto's

Dr.Daan

English English text below


Ziehier een leuk experiment met mijn digitale camera: Het maken van stereo foto's.

Na veel experimenteren is het me inderdaad gelukt om op relatief eenvoudige manier kleuren stereo foto's te maken. En met weinig middelen lukt het ook te foto's in diepte te aanschouwen, zelfs hier on-line op het web!

Hoe heb ik ze gemaakt?

Met mijn digitale camera liep ik door het Vondelpark, en maakte een foto van een willekeurige plek. Toen deed ik een stap naar rechts en maakte nog een foto. De eerste foto heb ik gespiegeld met een foto-editor, en beide platen hier op deze web-pagina naast elkaar geplaatst.

Hoe moet je ze bekijken?

Het enige dat je nodig hebt is een spiegel. Afmetingen ongeveer 10 bij 15 cm. Plaats de spiegel verticaal precies tussen de twee foto's, met de gespiegelde zijde aan de linkerkant. Kijk dan met je linkeroog via de spiegel naar de linkerfoto, en met je rechteroog direct naar de rechterfoto. Dan moet je hoofd en spiegel zo draaien of verplaatsen, dat de foto's over elkaar heenvallen. Is dat zo, dan zie je diepte! Aanbevolen beeldscherm: minimaal 800 pixels breed. Succes, later meer of andere foto's.

How to view these stereographic pictures?

Find a mirror of size 10 by 15 cm. Place it vertically between the two pictures, the mirrored side facing left. Then hold your face to the mirror, and look with your left eye via the mirror to the left picture, and look with your right eye directly to the right picture. Then you need to turn and move head and mirror until the two images fall together. Here you will see depth in the picture!


left eye (mirrored)     right eye

left eye (mirrored)     right eye

left eye (mirrored)     right eye


Als de foto's niet naast elkaar staan moet u de browser maximaliseren


Geef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha
freddie van maaren - 03-05-2015
In maak gebruik van stereo foto's naast elkaar.maak gebruik van due kijktechniek van stereograms. Prachtige 3D effect
henk - 18-09-2013
Als de afstand tussen de plaatjes 1/2 breedte van de foto's is, is het veel gemakkelijker kijken met een bril op. Je kunt de spiegel dan gewoon vlak bij je oog aan een zijkant houden, links of rechts maakt niet uit.

De commentaren zijn niet geheel juist of in ieder geval verwarrend.

Het is nl. wel beter om de foto's parallel te nemen omdat anders de achtergrond dubbel kan worden. Kijk b.v. naar je vingertop dichtbij je oog en concentreer je op de achtergrond (= dubbel). De hier gebruikte methode is alleen! m.b.v. een spiegel te bekijken. Om de cross eye (scheelkijk) methode te kunnen toepassen moet de rechter foto links en de linker foto rechts worden geplaatst.

Het is heel goed mogelijk met een camera goede stereofoto's te maken. B.v. het fotograferen van een bloem. Zet de camera in een stand waarbij tenminste twee foto's na elkaar worden genomen. Druk de ontspanknop in en beweeg de camera een klein stukje naar rechts en wacht tot de tweede foto is genomen. Bewerk de foto in de auto stand van het hierna vermelde uitstekende programma. Dit programma corrigeert e.v.t. fouten zoals iets verschillende stand (scheef) en afstand (grootte).

Zoek in Google naar download stphmkre, veel plezier. Jan

Hallo Dr Daan,
Je hebt 2 manieren van stereo fotografie. De polarisatie methode (rood/groen) en de cross-eye methode (scheel kijken). Jij hanteert de cross-eye methode. Echter ... je moet als je twee apparte foto's neemt wel het zelfde middelpunt nemen. Zo kijk je zelf ook naar een object. Jij kijkt met je ogen naar een punt. Dus gewoon een stap opzij doen en dan weer recht voor je uitkijken bereik geen stereo mee.
Groet,Johan

Reactie: Dit is dus de derde methode...

zonder spiegels lukt het ook maar alleen bij de onderste . je moet een beetje loensen. Op deze site staan 2 katten gefotografeerd, daarmee lukt het nog veel beter [1]
Uw foto's zijn veel mooier. Ik zou graag een link naar u opnemen in mijn hyperboek. Maar dat gedoe met spiegels is een beetje lastig misschien. Wat gebeurt er als de foto's iets dichter bij elkaar zouden staan? Minder zwart ertussen? Gaat het dan niet zonder spiegel?
Je hebt ook van die stereokaarten zoals in t begin vorige eeuw. Daarin zit ook geen spiegel maar die werken goed.
pauline van de ven

Departementen


Artikelen van Dr.Daan