Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

DrDaan / Diervriendelijke Muizenval Menu

De Buizenval

Een Diervriendelijke Muizenval

De moeder aller uitvindingen is de muizenval. Vele geleerden die nu wereldberoemd zouden zijn geweest, zagen hun carrière in rook opgaan; enkel omdat ze niet in staat waren een goed werkende muizenval uit te vinden.

Voor de beginners: Dit is dus een Muis!

Het was uiteraard geen probleem voor Dr.Daan. Zijn laboratorium staat aan de rand van een stadspark, en hoewel muisjes over het algemeen niet erg geïnteresseerd zijn in natuurkundeproefjes, verkozen zij toch hun kampement achter de plinten van Dr.Daans experimentele ruimtes op te slaan.

Deze uitdaging liet Dr.Daan niet onbetuigd. Hij stelde een pakket van eisen op:

  • het mag het dier niet verwonden,
  • het moet heel simpel te bouwen zijn,
  • geen muis die eraan kan ontsnappen,
  • meerdere keren met succes te gebruiken.

Laten we het niet hebben over de prototypes die hieraan vooraf gingen... Uiteindelijk heeft Dr.Daan de meest perfecte en diervriendelijke muizenval uitgevonden: de Buizenval!

De bouw van de Buizenval

De Buizenval bestaat uit een holle buis die aan een kant is afgesloten.

De buis is een stuk rioolpijp van ongeveer 8 cm doorsnede en 40 cm lang. Muizen zijn vreselijk goede klauteraars, als de buis dunner is kan het er misschien uitklimmen. Als de buis korter is, is de val moeilijker het te balanceren.

Sluit de buis aan een einde af. Gebruik daarvoor degelijk materiaal. Als je hout of karton gebruikt zal de gevangen muis zich binnen korte tijd de vrijheid inknagen. Bij het model hier is aan het eind een leeg conservenblikje vastgezet. Uiteraard met stukjes ijzerdraad.

En dan een touwtje om de val te beperken.

Om de buis is nog wat tochtstrip geplakt om het stoten tijdens de val te dempen.

De praktijk

De buis moet op een verhoging geplaatst worden, in de route van het looppad van de muizen. Hier is dit het aanrecht van Dr.Daans knusse keukentje. De muizen gebruiken de koelkast eronder als opstap naar het aanrecht.

Vul de buis aan het eind met lokvoedsel. Een groot misverstand is dat muizen van kaas houden. Niet dus, daar krijgen ze buikpijn van! Ze houden erg veel van brood met pindakaas. Nadeel echter is dat dat snel ranzig wordt, en die geur is weer erg moeilijk uit de buis te krijgen.

Nee, het ideale lokvoedsel is -hoe controversieel het ook klinkt: Kattenbrokjes! Daar kunnen ze geen nee tegen piepen.

Balanceer de buis op de rand van het aanrecht, en na een uurtje of wat merk je al resultaat.

Als je een muis gevangen heb, en in de vrije natuur weer losgelaten, moet je de buis flink wassen. Angstige muizen piesen, en de geur ervan is een waarschuwing voor andere muizen.

De werking

Muis loopt naar de val toe, aangetrokken door het lokvoedsel

Dr.Daan plaatst de val in het vermoedelijke looppad van de muizen. Volgens zijn analyses lopen ze langs de muur om via de koelkast eronder naar beneden te gaan.

Dit muisje nadert de buis en ruikt het lekkere lokvoedsel. Dan wil het natuurlijk de buis in want helemaal achterin ligt het lekkers.

De buizenval is zo opgesteld dat het in heel labiel evenwicht op de rand van het aanrecht balanceert. Het gewicht van een piepklein muisje is dan voldoende om het evenwicht te verbreken...

Nadat door de gewicht van de muis het evenwicht is verbroken en de val is gevallen

Als het muisje helemaal achterin is, verstoort het muisje het labiele evenwicht van de buizenval. De val kantelt en valt naar beneden. Een touwtje zorgt ervoor dat het halverwege blijft hangen.

Rondom de buis zijn rubber tochtstrips geplakt, zodat de klap gedempt wordt. Dan wordt het muisje wat minder door elkaar gerammeld.

Zielig muisje die denkt dat zijn laatste uur geslagen is. Vlak voor zijn vrijlating in het park.

Het muisje is erg geschrokken maar leeft nog. Helaas heeft het geen zin meer in de lekkere brokjes.

Straks gaat Dr.Daan met buis en al naar het naburige park en laat het muisje daar vrij. Ook de kattenbrokjes worden daar achtergelaten, want om weer nootjes en zaadjes te leren zoeken is niet eenvoudig.

De buizenval moet nog even omgespoeld worden, want het muizenangstzweet blijft nog lang hangen. Meteen daarna is de val weer klaar voor de volgende muis...


Geef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha
Nicolien - 24-05-2022
Geweldig!
rembrand - 24-05-2022
zeer inventief beter dan de depopulatie van K. Schwab.
famke louise - 19-03-2018
geweldig ik ga het zeker maken in een van mijn video's
toos - 28-02-2018
Fantastisch bedacht en ontzettend grappig beschreven. Helaas heb ik een kat ken dus geen muisjes.
hans puts - 22-02-2018
geniaal
Redactie - 22-11-2016
Berichten van OMO Scholengroep De Langstraat weggehaald
Michael - 31-05-2016
Zo hoort het!

Lief zijn voor al wat leeft. Bravo voor de puike vinding!

Redactie - 27-11-2014
Berichten van de Omo Scholengroep Helmond weggehaald
Wil - 02-10-2014
Werkte uitstekend, maar niet met kattenbrokjes, pindakaas of chocola. Heb de muis het stadspark laten zien en was gelijk weg.
Toppiemongol - 04-04-2014
Nice
sarika - 29-01-2014
dit is veel beter dan al dat moorden !!!!
Peter - 19-03-2013
Chille uitvinding Daan!

Ben alleen niet zo'n muizen- en rattenvriend, de binnenkant van de buis wordt vermoed ik de laatste plek die ze in hun leven zien.

femke - 19-08-2012
Mijn vader had vroeger een klap valletje gemaakt met een diaslee en een koekblik, werkte ook geweldig alleen het gebons was zo zielig, dit is veel beter!!!!

Departementen


Artikelen van Dr.Daan