Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

DrDaan / Raket Menu

De Waterraket

Bouwen en Lanceren

De waterraket is een van de meest succesvolle uitvindingen van Dr.Daan. Het is niets anders dan een omgekeerde pet-fles, een stop met ventieltje en een fietspomp.

Raket oppompen

Het is een modelraket die met behulp van waterkracht voortgestuwd wordt. De energie wordt verkregen door lucht in de raket te pompen. Er wordt geen brandstof gebruikt. De raket kan een hoogte bereiken van 30 meter, maar is toch zeer veilig in het gebruik. Je kunt er gerust kinderen vanaf een jaar of acht zonder veel toezicht er mee laten spelen.

De foto: Tijdens de natuurkundeproefjes van Dr.Daan is het oplaten van een echte raket natuurlijk een proefje dat je graag doet!


De Bouw

Het meest kritische onderdeel van de waterraket is de stop.

Enkele rubber stoppen

De stop kan van een kurk gemaakt zijn, maar dat is niet echt duurzaam. Na enige keren begint het al te lekken. Een rubber stop is beter. De eerste die Dr.Daan maakte was een oude deurbuffer, en de volgende was een stop uit een chemielab. Die voldoet het best. Boor voorzichtig een gat in de stop en zet daar een ventiel van een fiets in. (Een compleet ventiel, met houder dus, uit een oude binnenband gesloopt). Een ventiel met een balletje pompt het lichtst, maar loopt snel vast als er zand in komt.

De opening van de petfles is een beetje bijgewerkt zodat de stop er optimaal strak in past. De binnenkant van de opening is wat ruw gemaakt met fijn schuurpapier, zodat de stop beter vasthoudt.

De foto: Rechtsboven is een compleet ventiel zoals die net uit de binnenband geknipt is. In het midden is een gebruiksklare stop met ventiel. Rechtonder de onderkant van zo'n stop. Links op de foto is een stop waar het slangetje van de fietspomp aan vastgeschroefd zit.

Dan is er nog de fles. Een dunne (lichte) pet-fles doet het best. Favoriet bij mij zijn die flessen met een groene onderkant. Sloop dat groene eraf en je hebt meteen een prachtige neuskegel. De raket zelf kan een kale pet-fles zijn. Die draait in de vlucht om alle assen, maar komt het hoogst. Een versierde -met vleugels- oogt het mooist, en heeft een mooiere stabielere vlucht. Deze komt ook mooier -soms in een glijvlucht- neer. Dat gaat ten koste van hoogte. Maak de raket niet te zwaar. Aan de zijkant is een een buisje (aquariumwinkel) geplakt die om de geleidestaaf van de lanceerinstallatie heengaat. De geleidestaaf is ongeveer 50 cm lang (Ik gebruik een plastic vliegerstaafje). Vleugels mogen niet te groot zijn. Niet te slap (wapperen en meteen stuk), maar ook niet te hard (scherpe kanten, gevaar bij neerkomen). Eerst maakte ik de vleugels van karton, maar dat wordt snel nat en slap. Nu maak de vleugels van plastic. Daarvoor gebruik ik het materiaal van plastic verfemmertjes. Onderdelen plak ik aan de fles vast met montagekit.

De Werking

De juiste pomptechniek

De pet-fles wordt voor een derde deel met water gevuld. Daar komt een stevige kurk op met een ventiel erin, zodat lucht er alleen in kan, niet er uit. Draai het geheel om, zodat de kurk beneden is en de fles op zijn kop staat. Zet het zo neer zodat het niet om kan vallen, bijvoorbeeld middels een geleiding. Als een fietspomp wordt aangesloten en er wordt gepompt, zal de druk in de fles toenemen. Op een ogenblik zal de druk zo hoog opgelopen zijn, dat de kurk uit de opening geperst wordt. Dan wordt het water er met kracht naar beneden gedrukt, en de reactiekracht zal de pet-fles, eeeh...raket, met grote snelheid omhoog stuwen.

De foto: Genomen aan een strandje. De pomp is via een slangetje verbonden met de stop onderaan de waterraket. Een grondpen met ringvormige opening dient om de pomp tegen aan te steunen, zodat er minder gezwabberd wordt tijdens het pompen. Het geheel staat in een lanceerinstallatie. De geleidingstaaf is aan de achterkant, het steekt boven de raket uit. Op de raket zie je ook een groene geleidebuis. Er zijn er twee, om de balans te bewaren is er aan iedere kant een. De vleugels zijn van dun hard plastic, in heet water gevouwen. Ze zijn met plakband aan de raket bevestigd.

Voor de kinderen heb ik een merkteken op 1/3 hoogte aangebracht, zodat ze kunnen zien hoe ver met water gevuld moet worden. Voor het vullen wordt een trechter gebruikt. Als de raket nat wordt beginnen de vleugels vaak los te laten.

Zorg ervoor dat er voldoende reserveonderdelen zijn. Een reservestop, een reservepomp, maar vooral veel reserve ventieltjes. Door stof en zand in het water willen de ventieltjes snel verstoppen. Droge ventieltjes zijn snel weer schoongeblazen.

De Praktijk

We have a liftoff

Na een voorbeeldvlucht door Dr.Daan kunnen de kinderen zelf het apparaat bedienen (willen ze ook vurig!). Er zijn een viertal modellen waar men uit kan kiezen. Vul de raket tot de merkstreep. Dan de kurk erop, raket in de lanceerinstallatie, en dan pompen. Dat klusje duurt enkele minuten, en is best zwaar voor een klein kind. Als dat ding afgaat krijgt de pompeur dus die halve liter water in zijn gezicht gespoten, maar dat vinden ze juist leuk. Bij koud weer dus even een handdoek bij de hand.

De foto: Illustreert het watergeweld waar de pompeur aan wordt onderworpen.

Twee factoren bepalen de hoogte:

  1. De kracht waarmee de kurk in de fles gedrukt is. Hoe stijver hoe hoger. Het instoppen van de kurk is dus een klusje voor een volwassene.
  2. En hoe gelijkmatiger gepompt, hoe minder snel de kurk lostrilt. Daarom wordt een pomp met slang gebruikt, dan vangt de slang de ergste bewegingen op. Langzaam pompen is beter dan snel pompen.

Laat de kinderen gerust experimenteren met meer of minder water erin, lanceren onder een hoek, met een vracht, etc. Maar bij de experimenten altijd actief aanwezig zijn. Veiligheidsregel 1 is minstens twee meter afstand houden (behalve pompeur dus). Kinderen kunnen ook zelf raketten bouwen (versieren).

Met de waterraket maak je vele vrienden

Op een strandje trekt de waterraket altijd enorm veel belangstelling. Misschien een leuke trekker voor een actie. Als Dr.Daan er een echte show van maakt, heeft hij een overall, een bouwvakhelm en een veiligheidsbril voor de lanceerder. Naast de lanceerder hebben we natuurlijk ook de vluchtleider, brandstofmeester, en veiligheidsofficier.

De foto: Heb je nog geen kracht genoeg om die zware pomp te bedienen, kun je je altijd nog nuttig maken met de raketten te beschermen tegen divers gespuis!


Experimenten met grotere druk opbouwen (hoogte) en parachute zijn niet erg goed geslaagd, omdat de constructie dan altijd veel ingewikkelder werd. Er moet dan een constructie gemaakt worden waarbij de stop is gefixeerd aan de fles, en dan op afstand losgetrokken kan worden. Het probleem bij het gebruik van een parachute is dat hij open moet gaan op het hoogste punt. Dan moet je ervoor zorgen dat de raket stabiel rechtop blijft vliegen tot het hoogste punt. Eerst moet je dus perfecte vleugels hebben, voordat je aan de parachute toekomt.

Er kan leiding- en slootwater gebruikt worden. Zeewater maakt de fietspomp kapot.

Zelf aan de Slag!

En weer eentje de lucht in!

Misschien staat op deze pagina nou net niet die informatie die je zocht. Eigenlijk doe ik dat expres, want als ik een bouwtekening zou plaatsen valt er zelf niets meer te experimenteren en te verbeteren. Bedenk zelf dus wat, probeer het uit en verbeter het, tot het goed gaat. Kom je er echt niet uit, dan kun je me mailen. In de Kijk van december 2000 staat mijn raket vermeld. Daar staat in geschreven dat mijn ontwerp gevaarlijk is. Dat is onjuist; sinds de eerste versie van de waterraket -in de zomer van 1991- wordt de raket al gelanceerd door kinderen vanaf 8 jaar. Na duizenden lanceringen kan ik zeggen dat er nog nooit een ongeluk is gebeurd. Let er wel op dat niemand binnen een meter van de raket komt tijdens het pompen, en dat de raket stabiel en recht omhoog opgesteld staat.

Meer Informatie

Die kurk is het moeilijkste onderdeel om te krijgen. Ik krijg veel mails van mensen die radeloos om een kurk smeken. De enige hulp die ik kan bieden is dat je maar goed om je heen moet kijken of je ergens toevallig iets ziet dat kan werken.

Uit de fietswinkel

Maar ook krijg ik mails van mensen met een briljant idee. Mark Aalbers stuurde mij een mail dat hij in een fietswinkel een 'gevalletje' tegenkwam die dient om het einde van een racefietsstuur af te sluiten. Precies de juiste diameter, en er zit al een gaatje in waar je het ventiel in kunt stoppen. Voor anderhalve euro een zeer goedkope oplossing!

De foto: Hier is zo'n stop. Een paar gekocht in de fietswinkel. Het boutje en moertje haal je eruit, en van de twee plaatjes ruim je de gaatjes totdat het groot genoeg is dat het ventiel erdoorheen kan. Hoe strakker je de smalle ronde moer om het ventiel aandraait, hoe dikker de stop wordt. Draai het net zo hard aan totdat de stop stevig in het gat van de raket knelt.

Richard mailde mij met het bericht dat diverse stoppen en kurken te verkrijgen zijn in winkels op het gebied van wijnmakerij.

Links

  • Meer over Dr.Daan
  • NASA heeft ook een site met informatie over diverse typen zelfbouw raketten, maar de daar genoemde constructies zijn veel ingewikkelder. De beschreven hoogtemeter werkt niet, omdat de waterraket nooit recht omhoog schiet.
  • Een andere Nederlandstalige pagina beschrijft een klem die de raket tegenhoudt tot deze met de hand wordt losgemaakt om de raket te lanceren.
  • Jorn heeft met mij erg veel correspondentie met mij gehad in verband met zijn schoolproject. Het was leuk. Zijn verslag heeft hij op het Web gepubliceerd.
  • Ook werd ik gewezen op deze pagina, met uitgebreide bouwtekeningen.

Geef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha
Yuna - 29-03-2023
Hallo,

Voor school moet onze waterraket min. 15 meter hoog komen, maar dit lukt niet. Heeft u nog tips?

Hoe bevestig je de parachute aan een fles? - 01-02-2021
Hoe bevestig je de parachute aan een fles?
sven - 27-10-2020
Wat gebeurt er als je teveel water in de fles doet?
Rik - 18-09-2020
ik vind het leuk
m love mario - 26-05-2012
hoi ik moet voor school een welkstuk maken en huu dit is een goeie pagina!

maar wel saai is dit(L)

C&S - 24-05-2012
het is voor de eerste keer dat wij een waterraket maken voor school, wij hopen dat de info op de site waar is! want wij willen de 1ste prijs winnen!!! greetz C&S
Pieter - 26-03-2011
leuke website! Ik ben zelf ook bezig geweest met waterraketten. Ik vond in Engeland een bedrijfje dat kleine kits verkocht waarmee je in no-time een waterraket kon maken. Het enige wat je nog extra nodig hebt was een petfles en een fietspomp. De vleugeljes, slangetje, afsluitende stop en ventieltjes worden bijgeleverd. Ideaal voor mensen met twee linkerhanden die toch willen experimenteren met de waterraket. Ik verkoop die waterraket kits nu in nederland: http://www.rokitwaterraket.nl.

Waarom doe je het nog steeds met een kurk? Je kunt veel beter een platform maken met Gardena koppeling (van de tuinslang). Ik heb een filmpje op youtube van onze raket.
mvg michael

ik en mijn vader hebben ook een pet fles raket gebouwt. alleen bij ons kwam er water in de fiets pomp.
remie
Was het ventieltje wel goed, en zat het er goed in?

Beste Dr.Daan, hoezo een kurk of propje uit de fietsen winkel een tubeles ventiel van een auto/ vrachtauto/ landbouwtrekker werkt vele malen beter en sneller en voor maar €1,00 + een 3 metalen hoekjes en een stevig stuk lasdraad van 3mm dik is de oppomp en vergrendel inrichting van je waterraket een feit kosten alles met elkaar ± €2.50 en een lol dat je hebt
en de site ziet er goed uit veel bruikbare tips

Wij maken op school ook waterraketten en gebruiken het programma IP Coach video meten, Leerlingen zijn hier zeer enthousiast over. Ze leren spelenderwijs wat van natuurkunde. Uit de video-opnames distilleren ze grafieken. Groeten Jack Goossens

jullie doen een beetje moeilijk over die kurk je kan ook gewoon een auto ventie halen (maar dan wel met de houder, je kan ze wel krijgen bij een garage daar hebbeen ze ze wel liggen) en dan moet je om de houder wat plakband doen (je hebt wel zo'n ding nodig dat je er ook een fietspomp hebt)

Mijn naam is jurrien, en ik heb ook een water rakket gemaakt attans ik ben er mee bezig. Ik had al wel eerder gehoord dat je er ongelukken mee kan krijgen, maar toen ik dat las van dat meisje ga ik toch wel ff wat voorzichteger mee om. Ik weet alleen niet wat voor een water rakket lanceerder moet maken, ik heb al wel gekeken maar ik heb er nog geen geschikt idee gezien.
Dus als u een tip heeft of iets anders waar ik wat aan wilt u het dan zeggen dank u wel

mijn vriend had ook een waterraket ik wou er zelf ook 1. dus ik ben naar de fietsenmakker gegaan en kreeg een ventiel alleen had ik geen kurk dat wist ik niet maar nu wel. ik boorde een gaatje in de flessendop en drukte het ventiel er in. ik dee er water in en begon te pompen toen de druk hooggenoeg was dee ik de dop open. ik werd helemaal nat dat werk dus niet
grtz timmie

ik moest voor school een waterraket bouwen voor mijn school ! ik ben er had mee bezig om een goeie lanserings baan temaken ! ik heb hem alleen niet van zo'n pet fles gemaakt maar van een iets zachtere soort fles ! ik heb er twee flessen voor gebruikt om er voor te zorgen dat hij nog sneller gaat dan anders ! ik hoop dat hij het goed zal doen, want ik heb hem nog niet gebruikt ! ik heb alleen nog een vraag, maakt het uit als er veel verf op zit?
alfast bedankt ! Jurrie

ik had ook met een paar jongens uit de straat een waterraket gebouwd we hadden de compressor er op gezet en de ventiel vloog en niet uit dus hij onplofte iedereen had blauwe plekken want de fles wat kapot gesprongen in hele grote stukken maar we gingen gewoon weer verder met raketten bouwen en we hadden er een op de straat gelegd en die kwam 101 meter en 59centimeter ver
groeten dylan uit nijmegen

ik heb ook een raket gemaakt alleen die was zo mooi dat ik hem nog niet wilden lanseren dus pakte ik maar een gewone fles en had die gelanseerd alleen die fles ging niet 10 of 15 meter hoog maar wel 20 a 25 meter hoog. ik heb het aan iedereen verteld. ik was zo blij! daarna had ik de moet om mijn mooie te laten schieten alleen door al dat karton was hij zwaarder en kwam met een harde bonk neer en zijn neus was niet meer recht het was wel zonden maar hij vloog heel mooi
Groeten je naam genoot (Daan)

ik ben nu zelf ook al een jaar verslaafd aan waterraketten en heb op dat jaar al heel wat vooruitgang geboekt dankzij enekele tips van deze site. ik zit nu ongeveer op een maximmum hoogt van 90 meter. op een andere site vond ik nog een zeer goede tip. als je de dop waar het water uitspuit versmalt komt er langer water uit en gaat je raket hoger vliegen. dit kan je bijvoorbeeld doen door een punt van een silicone spuit te bevestigen aan je fles.
ruben Bezoek mijn eigen waterrakettenpagina!

ik heb een tip voor iedereen die een raket bouwt: Gebruik 3 vinnen en niet 4! De vinnen zorgen voor stabiliteit, ze corrigeren afwijkingen door de lucht te geleiden. Als je 4 vinnen gebruikt wordt de raket maar in 2 richtingen gecorrigeerd, de vinnen die recht tegenover elkaar staan werken hetzelfde, als je drie vinnen gebruikt wordt hij in 3 richtingen gecorrigeerd en dus is je raket stabieler. Joop

Afgelopen vrijdag heb ik met mijn klas raketflessen afgevuurd. Dit was naar aanleiding van een aantal lessen over stuwkracht. Ik ben de halve stad doorgeweest opzoek naar iets als een rubberen kurk, maar te vergeefs. Uiteindelijk heb ik een binnenband gekocht met een frans ventiel en een verloopstukje. De band heb ik in stroken geknipt en om het ventiel heen gerold. Het werkte perfect! De ideale en goedkope manier voor de mensen die geen geschikte kurk kunnen vinden.
Groeten Lucky Rik

jullie doen alle maal zo moei lijk over die stop maar je dan ook gewoon een plastic kurk gebruiken (zit tegenwoordig op bijna elke wijn fles) dus ik zou zeggen find out!
dhr Shark

Beste Dr.Daan, ik deed het ook maar de fles viel om en toen schoot hij los tegen een boot(ik deed het bij het water)toen ben ik em gepeert
Mr. Timmie

Na een filmpje in het programma Braniac ben ik helemaal aan de slag met een waterraket. Ik heb al verschillende lanceringen gedaan met de standaard ( Spa Rood petfles) Ook een mooie lanceerbuis gemaakt met verschillende lanceer koppen. Machtig mooi werk. Verder kwam ik op deze site met een filmpje va 25 minuten over waterraketten.
dhr Grothues

Ik heb een vraagje, Wij (de verkenners van de st Jozefgroep Roermond) hebben vorig jaar al een raket gemaakt. maar nu zijn we bezig met auto's op waterkracht te maken.(Ik weet niet of U hier ervaring mee heeft???) Heeft u nog tips voor ons waar we op moeten letten....???
Groeten, De Verkenners Staf

Body: Hay, je kunt in plaats van een ventiel in de kurk te stoppen een voetbalpompje gebruiken met zo'n voetbalnaaldje!

Of je kunt een gat slaan/boren in de dop van de fles en daar de naaldje indoen ofso, veel plezier, Sander

Lanceerinrichting

Wat met een simpele rubber propje in een fles begon en als veroorzaker "Braniac" een programma van discovery Het heeft lang geduurt voordat ik reageerde maar het virus heeft mij definitief te pakken en dat heeft geresulteerd in een aantal succes volle lanceringen waarvan de laaste op kerst middag. De hoogte was zo hoog dat ik op dit moment niet meer op het speel veldje achter ons ga afschieten. Dit was met een Lanceer buis. Een foto van de lanceer inrichting heb ik bij gevoegd. Iedereen reageert heel enthausiast en is zeer verwonderd wat er allemaal mogelijk is. Ook een aantal collegas is aan de gang en we zien nog wel wat er van komt.
Henk Grothues

wat ook goed werkt als stop is een nepkurk (een soort kurk gemaakt van plastic die in sommige flessen wijn zit) en daar dan een ventiel in te stoppen en rond om het ventiel nadat de kurk in de fles zit er een paar spijkers in te slaan zodat de kurk nog vaster zit. het werkt ook goed met een champagnekurk die je een beetje bijvijlt en dan hetzelfde ermee doen als bij de plastice
greetz jules tiddens

Na de lancering..

Al een tijdje was ik bezig met een goede stop te maken, maar het lukte steeds niet omdat het ging lekken. Ik ging dus kijken op internet voor betere ideeën. Toen ik op uw site had gelezen dat je het hele ventiel uit de binnenband moest knippen, ben ik direct begonnen. Een tijdje later was het klaar. Ik wilde eerst de stop gaan testen, voordat ik een lanceerinstallatie ging bouwen. Eerder dacht ik hem toch niet nodig te hebben. Ik ben met mijn broertje naar een veldje gegaan. Op dat veldje stond een picknicktafel. Ik ging op de tafel staan met de pomp, en mijn broertje hield de fles vast. Dat deden we omdat het ventiel dan tussen de kieren van de tafel paste, en mijn broertje alleen de fles losjes vast hoefde te houden. Ik begon met pompen. Alles leek goed te gaan totdat de fles losschoot. Ik stond niet direct boven de fles, maar omdat er geen geleidende installatie of vinnen waren, vloog hij recht op mijn hoofd af. Hij is dus tegen mijn wenkbrouw gekomen en heeft een scheur van 2-3 cm achtergelaten, die 3-4 mm uit elkaar stond. Er kwamen een paar druppels bloed uit. Zo. Dat was het dan. Ik ga gewoon weer door hoor. Gewoon een beetje voorzichtiger kan ook geen kwaad.
Lucas

Ik heb een geniale vinding gedaan op het gebied van lanceerinstallaties. Toen ik met mijn vader op zoek was naar een geleider, stuitte ik op zo'n oranje vlaggetje die je altijd aan kinderfietsjes ziet zitten om ze op te laten vallen. het gaat natuurlijk om de 'spriet', niet om het vlaggetje. Het lijkt misschien gammel, maar hij kan geweldig goed in de aarde of het zand worden geprikt. Zeker omdat hij zo lang is, is hij heel veilig. Na zo'n 35 meter hoogte week hij na vier keer maximaal drie meter af. Bovendienkan je met je hoofd makkelijk uit de schietrichting blijven. Ik heb nu met mijn vader de raket vier keer afgeschoten. In het begin durfde ik nog niet zelf te pompen, maar nu ben ik daar weer overheel en het is geweldig! Jammergenoeg was ik mijn camera vergeten.
groeten lucas

hey leuk dat ik hier nouw naar toe gesurft ben. ik heb toen ik 11 was het idee uit een boekje gehaald. en hier staat nog meer dan daar nog wat goede ideen. maar de reden dat ik hier naartoe surfte was dat ik die oude raket van mij heb gevonden. en er toen iets anders van heb gebouwd als je het oude ventiel weghaald een gaatje in de fles geboord daar het ventiel in gestopt. een goed kurk erin geramd. mijn pa zijn lucht compressor er op gezet (ik ben te lui om te pompen) en toen ik schoot. knalde die kurk door een golf kartonen plaat heen.
greetz bullit

Ik heb onlangs ook een waterraket gebouw en ik heb een tip. Het ventiel uit een voetbal is ook goed geschikt als kurk. Het ventiel van een voetbal pas precies in de opening en is makkelijk op te pompen.
Maikel Heeren

Beste Dr.Daan, ik ben zelf helemaal verslaafd geraakt aan raketschieten doordat we op school waterraketten hadden die zijn van hele goede kwaliteit ze kwamen boven onze school dus ongeveer 10meter het record staat op 15meter ongeveer maar de raketten zijn van hard plactic gemaakt en dat merk je wel want ze gaan nooit kapot het statief is ook heel mooi en je kan als de raket niet van zelf afschiet ken je de handriem van een fiets inknijpen zodat hij van zelf afschiet we hebben er heel veel plezier in beleeft en ik wil ook zelf een gaan maken dat zal wel moeilijk gaan maar ik ga het gewoon proberen.
groetjes coen

hEEy ik heb ook wel eens zon soort ongeluk gehad met een spa wateraket dat was echt heel gevaarlijk want hij vloog recht op mijn slaap af en knalde er vet hard tegen aan ik had in het begin wijnig pein maar later toen ik thuis was was het echt vet blauw maar die fles was ook helemaal gebogen echt erg maar ik ga gewoon vrolijk door wel veel voorzichtiger met me vaders legers helm (me vader zat in het leger) En die zijn bijna kogel vrij dus dat zit wel goed. Bart

Van tandartsrubber

Hoi Dr Daan,
Je zal het zeker geloven, ik ga na het lezen van jouw website over waterraketten helemaal enthousiast op vakantie. Ik heb geen enkele ervaring met deze tak van sport, na de vakantie laat ik je horen hoe het verlopen is. Wat belangrijker is, ik heb een (denk ik) geweldige uitvinding gedaan. Ik ben tandarts, dus beschik over materialen die op polyether basis in een tijd van 4 minuten hard worden. Dit materiaal gebruik ik voor afdrukken van kroonpreparaties. Ik haalde een ventiel bij de fietsenmaker en maakte binnen de hals van de fles mijn eigen kurk. Ik liet rondom het ventiel een randje rubber staan, vervolgens spoot ik de hals verder op met afdrukmateriaal. Het resultaat is een precies passende rubber kurk, individueel op maat gemaakt. Het ventiel zit in het rubberachtige materiaal vast, want polyether is een soort van rubber, dus hecht een en ander chemisch. Bijgaand een foto. Misschien kom ik ook wel thuis met zo'n mooi blauw oog als op je site staat. Mijn dochters en ik, wij gaan ons uitleven.
Dr. Karel JJ Vreeburg

Eerste versie van deze pagina op het web: augustus 1991

Departementen


Artikelen van Dr.Daan