Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Wesp / Kwartetspel Menu

Kwartetspel

Om met je groep te maken

Bij dit spel hoef je niet te rennen. Dit is een rustig spel wat je gewoon achter de tafel op je stoel kunt spelen. Het klassieke Kwartetspel leent zich uitstekend om zelf te maken. Bijvoorbeeld met je groep, ter afsluiting van een thema. Het kwartetspel wat je dan samen maakt heeft dan uiteraard het onderwerp van het thema.

Mag ik van de Vogels de Struisvogel?

Als je het kwartetspel gaat maken moet je je groep pakken tijdens een creatief moment. Bespreek het thema nog eens door en probeer enkele onderwerpen binnen dat thema te benoemen.

Een tijdje geleden bijvoorbeeld hadden wij het thema Dieren. Gelukkig is het dan niet moeilijk enkele diersoorten te benoemen.

Bijvoorbeeld: Apen, Roofdieren, Vissen, Katten, Enge Dieren, ga zo maar door.

Binnen iedere soort worden dan vier exemplaren gekozen. Bijvoorbeeld vier Apesoorten of vier Enge Dieren.

Mag ik van de Dikhuiden de Mammoet?

Ga door met breinstormen tot je genoeg complete kwartetten hebt. Als je wilt dat tijdens het spel iedere speler wel een kwartet binnenhaalt moet je twee tot drie keer zoveel kwartetten hebben als het aantal spelers.

Voorbeeldkaartje

Dan pas komt dik papier, viltstiften en gereedschap op tafel. Gebruik geen verf, want dat is nog niet droog als ze ermee willen spelen. Bovenaan ieder kaartje moet duidelijk geschreven worden wat het onderwerp van het kwartet wordt. Schrijf dit op vier kaartjes, en daaronder op ieder van die vier kaartjes de vier exemplaren. Op ieder van die vier kaartjes wordt steeds een ander woord wordt geaccentueerd, bijvoorbeeld met een afwijkende kleur. Vervolgens komt er natuurlijk een fraaie tekening op ieder kaartje.

Het kwartetspel wat mijn groepje maakte aan het eind van het dierenthema programma was een onverwacht groot succes. Een bonte avond is leuk, maar dan is er grote behoefte aan een rustige activiteit. Tot diep in de nacht is er gekaart. Helaas is toen ook het kwartetspel volkomen aan flarden gespeeld, dus een tip is van jullie kaartspel eerst een aantal foto's te maken.

Mag ik van de Roofdieren de Leeuw?

Gelukkig had ik wel alles opgeschreven, en zo kon ik het dierenkwartetspel weer reconstrueren. Ik bied het ter download aan onder de Creative Commons Licentie, in OpenOffice.org formaat voor degenen die eraan willen knutselen, of in Pdf formaat voor als je het wilt bekijken of afdrukken. De onderwerpen en exemplaren zijn door de kinderen bedacht, ik kan niet instaan voor de correctheid in biologische zin. De plaatjes heb ik zelf nagemaakt aan de hand van de kindertekeningen.

Dit kwartetspel heeft acht kwartetten. Als je dit spel wilt gebruiken wil je waarschijnlijk nog meer kaarten maken. Het laatste vel is blanco, en kan gebruikt worden om jullie kaarten in te tekenen. Er is nog een Omslag beschikbaar dat je op het doosje kunt plakken.

Spelregels

Mag ik van de Enge Dieren het Dode Dier?

De spelers zitten rond de tafel, en krijgen zoveel kaarten tot de hand vol is. Vijf tot zeven kaarten. De rest van de kaarten gaat omgekeerd op een stapel in het midden van de tafel. De speler die aan de beurt is trekt eerst een kaart van de stapel, en mag dan aan een willekeurig andere speler een kaart vragen.

Bijvoorbeeld: "Marleen, Mag ik van Vogels de Gier van jou?".

Als Marleen hem dan heeft moet zij die kaart afgeven. De speler mag doorgaan met kaarten vragen aan anderen tot hij "Nee" als antwoord krijgt. Dan is de volgende speler in de kring aan de beurt.

Als een speler een kwartet compleet heeft mag hij dit dan open op tafel leggen. Er mag dan niet verder mee gespeeld worden. Als de kaarten op zijn, is degene die de meeste kwartetten verzameld heeft de winnaar.

Veel Succes!

Download het KwartetspelGeef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha
lucy - 22-06-2018
ik dacht het een website was waar opstond hoe ik kwartet kon maken niet hoe ik het kan spelen.
Gerda Verbruggen - 13-11-2013
Tof spel . Ook bruikbaar in mijn klasje (eerste leerjaar!)

Wij gaan het zelf maken ... thema speelgoed ! sint en piet

anita stouten - 21-11-2012
zou het in het deuts kunnen het kwartette

Departementen


Spelletjes

101 Spelletjes
Kennismaking
  • Ideeën
  • Levend Stratego
  • Douanespel
  • Triade spelletjes
  • Kwartetspel
  • Eerste Hulp Bij Spelletjes
  • Mail mij
  • Enquête