Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Wesp / Douanespel Menu

Douanespel

of Het Smokkelspel

Computerspelletje - waarde €10

Het douanespel is een spel van jacht en prooi. Voor de ene partij is er de zware verantwoordelijkheid om een waardevol voorwerp naar de plek van bestemming te brengen. Al je talenten van kruipen, sluipen en verstoppen moet je uitbuiten; en als je ontdekt bent, redt je alleen nog een snelle sprint. Ben je toch gepakt, dan hoop je maar dat je de douane te slim af bent met een listig bedachte verstopplek. Voor de andere partij geldt het talent je tegenstander te verrassen, te vangen, en snel de buit te vinden.

De Praktijk

Tasje van slangenleer - waarde €15

Het spel is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Speel het douanespel met twee groepen van 6 tot 12 personen. Het spelgebied is bij voorkeur een bosachtig terrein waar je je goed kan verstoppen, maar toch zo open dat je ook goed kan rennen. De grenzen van het terrein moeten goed af te bakenen zijn. Mijn persoonlijke voorkeur is het spel te spelen bij avondschemer of in het donker.

Er zijn dus twee partijen, de smokkelaars en de douaniers. Speel het spel een afgesproken aantal minuten, spreek een duidelijk eindsignaal af, wissel de partijen en speel het spel dan nog eens dezelfde tijd. Alleen de binnengebrachte buit door de smokkelaars telt. Begin- en eindpunt voor de smokkelaars moeten goed bekend zijn bij de spelers.

De andere spelregels zijn afhankelijk van de tijd van de dag, de condities van het terrein, en wat de groep aankan. Een troepje samengeraapt door het buurthuis heeft duidelijker regels nodig dan een Scoutinggroep die goed op elkaar ingespeeld is en wat meer uitdaging wil.

Champagne - waarde €50

Grootte van het terrein en tijdstip (hoe donker het is tijdens het spel) is afhankelijk van de leeftijd van de spelers. Lengte van het spel is afhankelijk van hoe lang ze zich kunnen concentreren. Alles helemaal naar inzicht van de spelleider. Je kunt afspreken dat degene die getikt wordt meteen het kaartje moet afgeven aan de douane, of dat de smokkelaar echt gevangen genomen moet worden en dan gefouilleerd. Dat laatste alleen als de spelers dat van elkaar accepteren! Je kunt afspreken dat een gepakte smokkelaar naar een bepaalde plek gebracht moet worden, zodat daar een spelleider kan toezien dat het fouilleren correct verloopt. Je zou ook een maximum tijd aan het fouilleren kunnen stellen. Maar dat is niet echt nodig. Een slimme douanier moet inzien dat als hij lang bezig is met fouilleren, hij veel andere smokkelaars moet doorlaten...

Digitale camera - waarde €10

Je kunt streng afspreken waar de kaartjes verstopt mogen worden, maar je kunt dat ook overlaten aan de zelfregulering in de groep. Want als iemand het kaartje in zijn ondergoed verstopt, moet zich wel realiseren waar hij de volgende keer gefouilleerd gaat worden... Je kunt afspreken hoeveel kleren ze aan mogen, of de kaartjes opgevouwen of opgerold mogen worden, hoe de smokkelaars gearresteerd mogen worden, of er wel of geen zaklantaarn gebruikt mag worden; kortom: de spelregels zijn afhankelijk van wat de groep aan kan. Dit helemaal naar beoordeling van de spelleiding. Voor gevorderde spelers kun je nog extra uitdagingen bedenken.

Bijvoorbeeld: extra veel (of weinig) smokkelaars, of een derde partij die weer op de douaniers jaagt.

Vind je dit onduidelijke regels?

De Kaartjes

Zakmes - waarde €10

De kaartjes kunnen met de link hieronder opgehaald worden. De smokkelwaar is onderverdeeld in verschillende categorieën, van dure goederen tot heel goedkope. De goedkope kaartjes zijn niet minder interessant dan de dure. Want een complete categorie van kaartjes levert altijd 1000 euro op. Dat kunnen 2 kaartjes uit de hoogste categorie zijn, maar omdat die ieder al 500 euro opleveren is dat weinig interessant. Van de laagste categorie is dat wel interessant. Tien kaartjes van 10 euro levert ook 1000 euro op. Dat betekent dat het laatste kaartje van die categorie dat wordt overgebracht wel 990 euro waard is! Wijs je spelers op die tactiek! Er zijn vier joker-kaartjes in de set. Bedenk hier zelf een functie voor. Je kunt het aan een smokkelaar meegeven om de douaniers af te leiden. Tot ze het kaartje zonder waarde gevonden hebben, hebben ze smokkelaars met veel waardevolle kaartjes moeten doorlaten! Of je kunt de binnengekomen jokerkaartjes gebruiken om een serie waarvan er 1 ontbreekt compleet te maken.

Kaartjes ophalen

Mink bontjas - waarde €15

De bestanden zijn in twee formaten beschikbaar: voor de knutselaar is er een versie beschikbaar in het OpenOffice.org formaat. En het tweede formaat is PDF. Dit kan meteen afgedrukt worden met een PDF-reader (op iedere PC wel beschikbaar) Druk het af of maximale grootte. Als je zou willen voorkomen dat de kaartjes worden kleingevouwen of opgerold, kun je ze plastificeren of op karton afdrukken. De kaartjes hebben een kader om te voorkomen dat de spelers er randjes afscheuren om ze kleiner te maken. Kaartjes met een beschadigd kader tellen niet mee. Het best is twee sets af te drukken, zodat het tweede spel met verse kaartjes gespeeld kan worden. Oude spellen worden weggegooid.

Er zijn 60 smokkelwaren in het spel. Als je denkt dat dit te veel is (en dat is in veel gevallen zo) kun je enkele categorieën uit het spel halen. (Reken met het aantal spelers, keer het aantal minuten dat het overbrengen duurt (bv 15 minuten), in verhouding tot de speeltijd). Maar het is zeker niet nodig dat alle kaartjes overgebracht zijn aan het eind van het spel.

Dit is toch niet...
Disclaimer: De keuze van smokkelwaar is heel realistisch, het beestje wordt gewoon bij naam genoemd.

Als je denkt dat dit slechte invloed op je spelers zou kunnen hebben (hoewel het meestal de kampstaf is die daar problemen mee heeft...), moet je de kaartjes niet ophalen. Als het spel de kinderen inspireert hier in het echt een broodwinning van te maken, neem ik hier geen aansprakelijkheid voor! (;-)

Download het DouanespelGeef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha
Groep 7 leerkracht - 15-05-2024
Ik ga dit gebruiken voor ons schoolkamp op Ameland. Bedankt!
Carmen - 22-09-2017
Hoogstwaarschijnleik gaan we dit doen op kamp en we zijn met 60 kan je dit ook met 60 personen doen???
groep 8 kind - 15-05-2017
ik ga het gebruiken voor mijn spreekbeurt over smokkelen als spel
Groepjuhh 8 c; - 24-05-2016
Echt leuk! ♥ Veel van geleerd.
de leeuw - 10-05-2016
vaak is de omschrijving vaneen spel mij onduidelijk en haak ik snel af. dit begreep ik direct. bedankt voor het delen
groep 8 - 04-04-2016
wij spelen dit op kamp : )
Floyd van Dillen - 04-10-2015
kan je dit spel spelen met 100 kinderen?
anna - 09-07-2015
ik vindt dit een fantastisch spel. het is en leuk en grappig spel. goed uitgelegd
kuikenman - 12-01-2015
voor welke leefdttijden is dit
Janne - 20-07-2012
Het ziet er duidelijk omschreven en netjes uit. iedereen heeft wel eens over het douanespel gehoord en weet een paar regels maar dit geeft een duidelijke weergave hoe het spel gespeeld kan worden. heel fijn!
Meindert Boskma - 16-04-2012
Ik heb dit spel 2 jaar geleden gespeeld met leerlingen van 14 tot 16 jaar, op een naast ons kampeerveld gelegen stuk van de duinen (gelegen op de camping) op Texel. Fantastisch, iedereen enorm fanatiek en 100% gaand voor de overwinning......

Wij hebben dit spel gespeeld met groep 3-4-5 van de basisschool. De smokkelwaar bestond uit bolletjes aluminiumfolie ter grootte van een soepballetje. Het ging hierbij vooral om sluipen, verstoppen en stil voortbewegen en dat op klaarlichte dag. De groep was in tweeën gedeeld, dmv rode en blauwe armbandjes. De leiding was douane en kon af en toe ook een "verstopte" smokkelaar zgn. niet zien. De groep die na de afgesproken tijd de meeste zilverkorrels had gesmokkeld was de winnaar. Ze vonden het super-spannend. Je moet wel even een terrein uitzoeken, waar ook nogal wat lage begroeiing is, zodat ze zich ook echt kunnen verstoppen bij naderend onheil.
Loes

Afgelopen week gespeeld tijdens de werkweek van groep 7 en 8. Super leuk spel, kinderen en leiding waren erg enthousiast. We hebben het spel gespeeld in een grasland, met vrij hoog gras. De groep hebben we in drieen gedeeld, 1 groep was de douane en 2 groepen waren smokkelaars. Ieder kwartier wisselden de groepen van rol en werd geteld hoeveel ze hadden gesmokkeld. Wij hebben zelf nog nepkaartjes toegevoegd,zodat je altijd 1 kaartje bij je had. Als je getikt werd, moest je je kaartje afgeven, echt of nep.
Ineke

De kids uit mijn klas (groep 5 t/m 8) vinden dit spel zo onwijs leuk! Mijn vriend die bij de douane werkt, gaf een gastles over werken bij de douane. Als afsluiting hebben we dit spel gespeeld. De kinderen zijn nu ongeveer na een jaar, nog steeds fan van het spel! Ik heb mijn spel nu weggegeven.. dus tijd voor een nieuwe download! Bedankt voor de leuke en handige kaartjes!
Groetjes, Christine

Ik voor mijn stage een hulpverleningspaln om moet stellen voor jongens met autisme ADHD en PDD-nos. De doelen die ik daarbij gesteld heb zijn veiligheid ervaren, zelfvertrouwen krijgen en de groep hechter maken. Als inleidende activiteit heb ik het smokkelspel gehouden en dat bleek heel erg aan te slaan. Vandaar dat mijn activiteitenprogramma gaat bestaan uit spellen waarin zowel individueel( vielighied ) als gezamelijk gespeeld kan worden. Met als uiteindelijke doel volledige samenwerking. Dit soort spellen lenen zich daar uitstekend voor, zeker wanneer de jongens affiniteit hebben met buiten zijn.

Ik wil dit hebben omdat ik mensen uit mijn buurt een activiteitenavond houdt en ik het Smokkelspel mag organiseren. Helaas had iedereen in de groep een andere versie van Smokkelen in z'n hoofd waardoor we er niet uitkwamen. Toen besloot ik te gaan zoeken op het internet naar een leuke versie. Dat werd deze versie.

Ik wil dit hebben omdat het gewoon TOF is....veel kinderen kennen geen adventuregames! Ik ken ze van mijn scouting tijd en vind het super om zo met elkaar in de natuur bezig te zijn!!!!
Super bedankt hiervoor....je stratego heb ik al eens eerder gespreeld....ook super!!! Ga zo door...een aanwinst voor het onderwijs aan onze nieuwe generatie!!!
Groet mario

Departementen


Spelletjes

101 Spelletjes
Kennismaking
  • Ideeën
  • Levend Stratego
  • Douanespel
  • Triade spelletjes
  • Kwartetspel
  • Eerste Hulp Bij Spelletjes
  • Mail mij
  • Enquête