Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Wesp / Kennismaking Menu

Kennismakingspelletjes

Waarom kennismakingspelletjes?

Als kinderen in een nieuwe groep bij elkaar komen, willen ze even goed kunnen uitrazen. Alle emoties over van huis weg, nieuwe omgeving, onbekende gezichten, moeten ontladen worden. Ook is het goed dat een nieuwe groep zo snel mogelijk bij elkaar gebracht wordt in een spelsituatie waarbij de kinderen met elkaar moeten samenspelen. Ze leren elkaar snel kennen, en weten dan wat ze aan elkaar hebben. Een derde aspect is dat de spelleiding door middel van observatie de sterke en zwakke punten van kinderen alvast kan inschatten. Probeer erachter te komen wie de kindleider in de groep gaat worden, wie bovenmatig agressief is, wie wel of niet goed meekomt en meedoet, en dergelijke waarnemingen.

Het spelprogramma moet heel afwisselend zijn met relatief korte, makkelijk uit te leggen spelletjes, waarbij weinig materiaal gebruikt wordt, hooguit een bal. En met veel variatie. Wilde en rustige spelletjes, competitieve en geen-winnaar spelletjes, beweging en denk. Als de situatie zich daartoe leent kan ieder spelletje het best op een ander plekje gespeeld worden. In het bos rond het clubhuis bijvoorbeeld; dan leren de kinderen gelijk de omgeving kennen.

Er is geen menu voor een kennismakingspelletjesprogramma. Bij iedere situatie zal het heel anders blijken te gaan. De enige voorbereiding die je kunt treffen is een kaartje met namen van spelletjes bij je te hebben, waar je het spel dat het meest geschikt is voor dit moment uit kunt kiezen. Begin een programma met een actief spel dat de meesten zullen kennen, en dus weinig uitleg nodig heeft. Iemand is hem Niemand is hem is een goede mogelijkheid. De basisregels zijn erg simpel, en de regels kun je in de loop van het spel uitbreiden, al naar gelang de groep het aankan. Enkele tips voor het uitleggen van een spel

  1. Zorg dat je positieve aandacht krijgt: "Weten jullie wat een heel leuk spel is?", is beter dan "Koppen dicht, want ik ga het volgende spel uitleggen!". Zijn de kinderen erg onrustig, dan laat je ze zitten.
  2. Zorg dat iedereen je kan zien en horen. Ga niet met je rug naar kinderen staan (bijvoorbeeld niet in het midden van een kring, maar in de kring zelf), en sta met je gezicht tegen de zon in (dan zien de kinderen je beter).
  3. Ondersteun je uitleg met een voorbeeld: praatje-plaatje-daadje. Leg het kort uit, teken het voor, en doe het voor. Belangrijk voor het welslagen van de uitleg is de sfeer waarin je het brengt. Als je op een stoel zit en vraagt: "Heeft er iemand zin in voetballen?", zal het succes van het spel anders zijn dan wanneer je rennend binnenkomt met bal onder je arm en enthousiast gilt: "We gaan voetballen, we gaan voetballen!".
  4. Als het een ingewikkeld spel is, leg dan alleen de basisregels uit. Laat het spel dan beginnen om het na enkele minuten af te breken (wanneer het duidelijk is dat iedereen het tot dusver begrepen heeft) en de rest van de regels in te voeren.
  5. Maak duidelijk wat de grenzen zijn van het speelveld, waar je getikt of geraakt mag worden (afweerregels), waar je moet staan als je af bent, en dergelijke basisregels.

Als de groep in twee partijen gesplitst moet worden, laat dan de kinderen nooit zelf kiezen. Het gaat te langzaam, en is niet leuk voor degenen die het laatst gekozen worden. Er zijn tal van leuke creatieve wijzen om ploegen op te delen.

Het wordt extra gewaardeerd door de groep als je zelf ook meespeelt, maar doe dat alleen als je niet het risico loopt een kind onder de voet te lopen, of het spel niet meer goed overzien kan. Wees in ieder geval niet te competitief als je meedoet, het is namelijk erg leuk om de meester of juf af te gooien!

Let voortdurend op of alle kinderen nog actief aan het spel deelnemen. Begint de aandacht te verslappen, probeer dan de interesse weer op te krikken door enkele regels toe te voegen of te veranderen. Lukt dat niet, breek het spel dan af. Ga dan eventueel naar een ander speelveldje, en let ondertussen goed op signalen om te beslissen welk spel hierna gespeeld gaat worden (rennen ze of sjokken ze, is er een spel geschikt voor de kinderen die net niet goed meekwamen, zijn er 'verzoeknummers', ed.). Pas als de kinderen goed zijn uitgeraasd, is het moment geschikt voor rustiger dingen, zoals namen opnoemen, kampprogramma uitleggen en dergelijke kletsverhalen.

Enkele kennismakingspelletjes

Alle onderstaande spelletjes staan vermeld in de W.E.S.P. spelletjespagina.


Geef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha

Departementen


Spelletjes

101 Spelletjes
Kennismaking
  • Ideeën
  • Levend Stratego
  • Douanespel
  • Triade spelletjes
  • Kwartetspel
  • Eerste Hulp Bij Spelletjes
  • Mail mij
  • Enquête